woensdag 20 december 2017

Wij buigen ons erover

Adriaan en Jens zijn inmiddels alweer ietsje meer vaardig in het drukken van de platen. We vinden dat we capabel genoeg zijn voor de grote platen. Deze zijn in iets eenvoudiger aangezien ze geen tonrondte hebben, en we dus alleen maar normale rondte erin hoeven te drukken. Wel zijn ze natuurlijk minder makkelijk handelbaar als de kleinere plaat. Daarom bouwden we een loopcat stelling met kettingtakels, elastieken en katrolletjes zodat de plaat alsnog kon bewegen in alle vrijheidsgraden. 
Door de regen vagen de lijnen weg en moeten die weer opnieuw gezet worden 
Ondertussen gaat Piet als een trein met het aanpakken van de kleinere stukjes. Hier pakt hij een stukje potdeksel en boeisel achterin aan.Al doende leert men is hier van toepassing. Met malletjes van dunne strip kijken we op de plekken van de spanten of ze al de goede ronding hebben. Helaas hebben we bij de eerste grote plaat toch niet goed opgelet, en is hij iets te rond geworden. Terugdrukken dan maar!

Het passen van de grote platen heeft ook wat meer voeten in aarde. Eerst met de kettingtakels recht omhoog, dan met de dommekracht onderstoppen en kijken of het goed is. 

Als we denken dat hij goed is, dan moeten we de gaten van de spanten overnemen. Zo kunnen we plaat ook makkelijker bij trekken om te kijken of die daadwerkelijk goed is. 

De plaat heeft in dit stadium nog de overlengte, wat het soms iets bemoeilijkt

We vallen met onze neus in de boter als de werf een feestje houdt voor de heropening van het geheel. Ook de Jacob wordt een beetje in het licht gezet voor de bezoekers. 


De achterste plaat maken we op maat. Eerst nauwkeurig aftekenen, slijpen en dan eindeloos passen. 

We zijn inmiddels gewend aan alle weerstomstandigheden. Vorige week kregen we te maken met stevige sneeuwbuien. Een laag sneeuw en harde wind bleek voor onze tent toch een grote belasting. Hij hield het wel, maar we besloten om toch maar een middensteun erbij te maken om de noklat te ontlasten. Hier is Adriaan die aan het maken. 

In de stromende regen drukken we ook de laatste twee platen van de BB zijde. Met een muziekje erbij natuurlijk. Deze platen zijn allebei in één keer perfect; leuk!

Ook deze plaat wordt eerst gepast. 

Ook hier is de razende klusser aangekomen


Het gaten overnemen van de spanten vergt veel tijd en precisie. Achtereenvolgens moeten alle bouten aan- of losgedraaid worden om de goede positie te verkrijgen. Op sommige stukken moeten de platen toch nog een stukje kromgetrokken worden met de boutjes en dat vergt veel kracht. Inmiddels hebben we een accuslagmoersleutel gekocht en kunnen we dit razendsnel doen. 


Alle platen in vorm en model. Een mooi gezicht met de boutjes


De kleur van nieuw staal, daar worden we enthousiast van!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten