donderdag 3 januari 2013

Nieuwe zeilen!!


Afgelopen maand hebben wij een nieuwe aanwinst gedaan, we hebben tweedehands zeilen van een lemsteraak overgenomen! Ook hebben we dankzij anne al een hele zeilgarderobe aan fokken en halwinders.

Dit is de lemsteraak met ons grootzeil en fok zeilend. Het is de Strinda (vb 74).  Ze wilden voor hun schip graag een wat groter tuig om harder te kunnen zeilen. Komt voor ons mooi van pas, hebben wij een goed (passend) grootzeil!
Zo moet het scheepje eruit gaan zien. Wij hebben ons zeilplan wel een klein beetje veranderd, zodat we wat harder kunnen zeilen. Ons grootzeil is +/- 30 m2 en de fok 12, dus bij elkaar 42 m2.
Ongeduldig als wij waren, konden we niet wachten met  uitleggen tot het buiten droog was, dus binnen even gedaan. Volle woonkamer!!

Het nieuwe grootzeil uitgelegd op de kade
De halshoek3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nooit eerder kregen wij bij het intypen van de letters Strinda een "hit" als dit.
  Wigle Engelsma -aan wie wij onze oude zeilen hebben toevertrouwd- vertelde dat hij voor het oude tuig - van begin Jaren 80 - een mooie bestemming had weten te vinden; jonge enthousiaste mensen die graag een oud schip terug in de (zeil)vaart willen brengen. Dat klopt, erg leuk. Alleen .... de reden waarom ons schip een ander tuigplan kreeg was, dat het oude tuigplan eigenlijk niet klopte. De ooit geleverde mast was per ongeluk 1.5 meter korter dan op tekening en om dat te compenseren was de kluiverboom ruim een meter langer. Die aanpassing kwam de vaareigenschappen niet ten goede en na 30 jaar ervaring met het niet passende tuig zagen wij kans om dit te veranderen. Snelheid was dus geen argument!!!!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen