zondag 21 april 2013

Hoe zet je een boom op?

De afgelopen dagen stonden geheel in het teken van de voorbereidingen van het plaatsen van de mast van de Jacob. Enkele niet onbelangrijke hordes moesten nog worden genomen, zoals het bepalen van de exacte plaats van de mastbout en het boren van het asgat. En het op juiste lengte afzagen van de mastvoet.
Het topbeslag kreeg verdere behandeling met grondverf e.d. en is erop gezet.
En bij gebrek aan contragewicht hebben we tijdelijke bokkepoten gemaakt zodat de mast met een kettingtakel opgedraaid en gestreken zou kunnen worden.
Met de omslagboor is vrijdag het asgat geboord. Vanaf twee kanten.
 
De mastbanden inclusief voorstag zitten er net op.

Bij deze en gene buur hebben we blokken en touwwerk kunnen lenen om provisorisch te kunnen tuigen waarvoor dank!
 
De hijsband zit om de mast. Met de werfkraan tillen we hem aan boord.

Ja, en als-ie er dan op ligt willen we natuurlijk ook zien hoe hij staat. Spannend zo'n eerste keer. Blijft alles heel?Zaterdagavond 20 april 18.30 uur: de mast staat! Direct aansluitend wordt de voorstag geborgd en worden en de zijstagen (nog van touw) aan de wantputtingen geknoopt en de diverse vallen uit elkaar gehaald. En vlag en wimpel gaan in top.
Zondagochtend is er weer vroeg bedrijvigheid. Jens en Josien gaan het grootzeil aanslaan. De fok is al eerder (zaterdagavond) gehesen.


En zo ziet het geheel er dan uit. Hier nog even zonder giek (= de fokkeboom van de Johanna), die volgt later op de zondagmiddag.
En dan is het tijd om even niets te doen en te genieten van het mooie plaatje.

Komende week nog een paar handige toevoegingen (bijv. om de vallen op te kunnen beleggen ....) en dan is Jacob klaar genoeg om mee te doen aan Het Mirakel van de (Stolwijker) Sluis! Generale repetitie vrijdagavond 26 april, uitvoering zaterdagavond 27 april.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten