vrijdag 22 februari 2013

Eerste posten van het roer aan elkaar

.
Afgelopen dinsdag 19/2 zijn de delen in de werkplaats van Scheepstimmerij Oost gevlakt, gevandikt op 47 mm en gekantrecht.
Toch weer een klusje van dik twee uur.
Woensdag 20/2  maakt Piet op aanwijzing van Anne een hulpstuk van staal. Met de elektromagnetische "kleeftol" hier op kun je dan mooi haaks in de zijkant van het plaathout de gaten voor de doken boren. En de achtersteven wordt nog eens precies nagemeten en in tekening gebracht waarna ook het roer precieser getekend kan worden.  's Avonds nog met Bart Vermeer gebeld over de mogelijke constructiemogelijkheden.
Donderdag 21/2 hebben we nader overlegd met Anne over de constructie: gewone stalen doken met loodmenie of rvs doken, lijmen of bruine teer tussen de delen. We gaan voor authentiek. Verder bedenken we wat we aan staal voor de doken en het beslag nodig hebben en bestellen dat onder de vlag van de Museumhaven bij Slangen Staal.
Verder maken Jens en Piet een 1:1 model van de achtersteven om gemakkelijker gevoel te krijgen voor de vorm van het roer. En we kopen alvast een geschikte houtboor 12 mm en (niet-)loodmenie.
Vrijdag 22.2 beginnen we dan (eindelijk) aan het in elkaar zetten. Hier zie je de machinerie om de gaten voor de doken exact op de juiste plek en loodrecht geboord te krijgen.

We beginnen met de twee delen direct achter de voorste post.
 
De eerste twee doken worden erin geslagen.
 
en worden door Jens alvast gemenied.Hij smeert de zijkanten van beide delen in met stroperige bruine teer.We hebben toch wel goed geboord??Jens heeft er (nog) alle vertrouwen in.Terecht, blijkt. De enige twee delen met een schuine kant zitten aan elkaar.Hier is zojuist de handcirkelzaag met beleid tussen de voorpost en de zojuist in elkaar gestoken delen doorgehaald om een mooie rechte naad te krijgen.
 
 
En vrolijk gaan we verder met de volgende serie boorgaten.
 
Nog even de doken gemenied en erin geslagen en dan stoppen we ermee voor vandaag.
Zondag (?) verder met gaten boren in de voorste post.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten